Skötseltips

Här hittar Du praktiska skötseltips för de möbler och andra snickerier som levererats av Grunna Snickeri & Design.

Gungdjur

Gungdjuren är laserade och täckmålade. 2De laserade ytorna är behandlade med bivax. Om ytorna upplevs matta eller har blivit fläckiga är ett  bra tips att lägga på ett nytt lager bivax. Vaxet ger en både snygg och tålig yta. Exempel på ett bivax hittar Du här.

Kryssbord

Skivorna på kryssborden är laserade och därefter behandlade med vaxolja,DSCN6861 Om bordet efter en längre tids användning upplevs ha tappat lite av sin tåliga yta är det bara att lägga på ett eller flera lager ny vaxolja. Innan oljan läggs på är det lämpligt att med stålull eller ett fint sandpapper rugga upp ytan. Sedan läggs oljan på med en lämplig svamp. Efter ca 20 min torkas överflödig olja bort med en trasa som inte luddar och efter ca 12 timmar har vaxet torkat så att skivan kan poleras med exempelvis en grov handduk eller någon form av polerduk.

En annan produkt som kan användas för att skapa en tålig, snygg och lättskött bordsyta är linoljevax. Vaxet appliceras på samma sätt som vaxoljan.

Min erfarenhet är att vaxoljan ger en lite blankare yta än linoljevaxet.  Personligen så har jag behandlat mina egna bord först med ett lager vaxolja och sedan ett lager linoljevax för att få den typ av bordskiva jag tycker bäst om.

Om Du skulle få en skada på ditt bord eller det skulle uppstå torr/krymp-sprickor eller annat som innebär att Du behöver bättringsfärg, hör av dig så skickar jag en en liten burk för dina behov.

Mina vita bord är behandlade med bl a linoljevax. Vid  reparation av eventuell skada eller för att dölja eventuella torrsprickor är det väldigt enkelt att använda det vitpigmenterade linoljevaxet för ett bra resultat.