Gungstolar

I de flesta hem fanns förr i tiden minst en gungstol. Vem har inte sett bilder av farmor eller mormor sittande med en stickning eller läsande sagor för de små. Av någon anledning har gungstolarna till stora delar försvunnit från våra moderna hem. Det verkar som vi inte har tid med ett rofyllt gungande i vår stressade vardag.

Jag har rest en hel del i USA och då främst i sydstaterna. Där lever många ett lite lugnare liv än vad vi gör här hemma i Sverige och där är gungstolarna mycket populära.  Vem har inte i någon film eller TV-program sett amerikaner sitta på sina altaner och gunga och filosofera över livet.

2

Provexemplar av gungstol med hög komfort och stilrent utseende

Gungstolarna är också en naturlig del av möblemanget både inom- och utomhus i många amerikanska hem. Varför skulle inte vi kunna importera även den traditionen till Sverige? Gungstolar används idag också inom flera nyttoområden. Det har bl a visat sig att ett långsamt gungande har en lugnande inverkan på personer med olika demenssjukdomar och gungstolar har också börjat användas inom äldrevården som träningsredskap.

Bilden till höger visar ett provexemplar av en gungstol som kommer att användas som bas i den tillverkning som kommer att påbörjas under våren/sommaren.

Gungstolarna kommer att kunna fås med olika färgkombinationer med träsitsar eller stoppade sitsar.

1

Gungstol med sittytor av vitlaserad asp, vilket ger hög komfort och en möbel med låg vikt

Bilden till vänster visar ett annat provexemplar (finns i vitt och syrabets) som använts under några år och som också kommer att börja tillverkas med några mindre modifieringar.